Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС) је регистрована 10. маја 2005. године и током досадашњег периода постепено се развила у партију са више од 280.000 чланова, међу којима се, осим пензионера, који чине окосницу партије, налазе и припадници млађих генерација, са заједничком визијом Србије и свог будућег места у њој. Општенародни покрет, који је текао од базе ка врху, довео је до оснивања ПУПС-а, чије је чланство данас организовано кроз 169 општинских одбора и 2.157 месних организација широм Србије.

 
Партија је настала као одговор часних грађана на општу друштвену и политичку атмосферу у Србији, одговор грађана свесних прошлости и могућности њиховог утицаја на садашњост и будућност, оних грађана који дубоко верују да се уз њихов ангажман, уз јасну визију, могу остварити циљеви који воде ка просперитету друштвене заједнице и побољшању положаја сваког појединца у тој заједници.

На пленарној седници одржаној 4. фебруара 2006. године у Сава Центру је, уз усвајање предлога партијских докумената, Програма и Статута, усвојена је и Платформа за остваривање циљева политичке борбе на наредним парламентарним изборима. На истој седници усвојен је и текст „Повеље разложности“, који су потписали председници општинских одбора и кандидати за Главни одбор партије, и то као чин свечане заклетве да ће истрајати у остваривању политичких циљева ПУПС-а – јаке парламентарне странке са јасно дефинисаним циљевима економског и социјалног статуса Србије. Том приликом је др Јован Кркобабић плебисцитарно кандидован од стране свих општинских организација странке за првог председника Партије уједињених пензионера Србије.

Без оптерећености идеолошким предрасудама и чврсто опредељена за демократске принципе у свом деловању, свесна својих могућности, партија се укључује у политички живот Републике Србије.
Четири године касније, ПУПС је израстао у респектабилну друштвену снагу и политички фактор без кога држава више не може да функционише. Поверењем које нам је указано на изборима, дат нам је задатак да повисимо пензије. То смо и учинили упркос економској кризи која је већ била у јеку. Данас се пензије редовно исплаћују, а успели смо и да их ускладимо са зарадама.

У Сава Центру 25. априла 2010. године присутни су највиши државни врх, градски званичници, дипломате и гости из иностранства, а са њима и 3.409 делегата из целе Србије. Сви они, дошли су да присуствују другој редовној скупштини ПУПС-а.
Предложен од стране 169 општинских одбора, а изгласан једногласном одлуком свих 3.409 делегата, др Јован Кркобабић поново је изабран за председника ПУПС-а. Тада је обећао да ће се још јаче борити за стварање државе социјалне правде, по узору на нордијске земље, државе у којој ће сваки појединац, обичан мали човек бити центар интересовања владе и целокупне друштвене заједнице.

Др Јован Кркобабић: „ПУПС се одлучио за Србију, али Србију у Европи. Ту смо да испунимо све стандарде и да Србију што пре интегришемо у Европску унију. Учинићемо све да би нам живот био лакши. ПУПС је сигуран и поуздан партнер на европском путу.“

Председник Др Јован Кркобабић преминуо је 2014. Године након чега је за председника изгласан дотадашњи заменик Председника- Милан Кркобабић који је и данас на челу Партије.

Oснивач Партије уједињених пензионера Србије

Др Јован Кркобабић 1930. – 2014.

 

Рођен 27. фебруара 1930. године у далматинском селу Кољане (Хрватска). Основну школу је учио У Книну. Дипломирао је и магистрирао на Факултету политичких наука у Београду, где је одбранио докторску дисертацију о организацији систем пензионо-инвалидског осигурања. Као дечак учествовао је Другом светском рату.

Каријеру је започео педесетих година на београдском Институту Винча, а потом у заједници самосталних занатлија и угоститеља, која је прерасла у Заједницу самосталних делатности.

Од 1986. је радио У Заједници пензијско-инвалидског осигурања земљорадника, у чијем формирању је и сам учествовао. Од 1995. је био члан и председник Фонда за пензијско-инвалидско осигурање, а 1996. је постао председник Савеза пензионера Србије.

Био је републички и Савезни посланик после избора 1997., изабран на јединственој листи СПС-ЈУЛ-НД (Социјалистичка партија Србије – Југославенска Удружена левица – Нове демократија). Био је Члан Савеза комуниста Југославије, потом и Социјалистичке партије Србије (СПС), до 2000. године, 2006. је формирао Партију уједињених пензионера Србије (ПУПС) и изабран је за њеног првог председника 20. Марта 2006.

На парламентарним изборима у јануару 2007. ПУПС је учествовао у коалицији са Социјалдемократском партијом (СДП) Небојше Човића, али коалиција није ушла у парламент. На парламентарне изборе у мају 2008. ПУПС је изашао у коалицији са СПС-ом и Јединственом Србијом и добио 5 посланичких мандата у парламенту од укупно 20 колико је добила коалиција.

Кркобабић је је изабран за потпредседника Владе Србије 7. јула 2008. године.

Као организатор светске изложбе уметничке фотографије на тему: “Мир и опстанак савременог човека”, 1988. је добио Спомен медаљу од ОУН за изузетан допринос развоју културе. Добитник је и Ордена заслуга за народ, признања Црвеног крста Југославије, Плакете града Београда и Грамата Српске Православне Цркве.

Био је ожењен и са супругом Маријом има два сина.

ПРОГРАМ

СТАТУТ